Algemene informatie

Informatie over carnaval in Kloosterburen

In Kloosterburen wordt het carnaval vanaf 1970 gevierd. Omdat Kloosterburen ook erg katholiek was vond de toenmalige café eigenaar dat er ook hier een carnaval moest komen. Zo gezegd, zo gedaan en Jan Bos werd aangesteld als eerste prins carnaval. In café Willibrord werd voor het eerst carnaval gevierd. Aan de optocht deden respectievelijk ruim 15 wagens mee. Wijk Kruisweg – Hornhuizen ging met de eerste prijs aan de haal, een wagen over Bloody Mary hadden zij gemaakt. Omdat de dorpsbewoners al snel met het hele gebeuren meeleefden bleek de kroeg al snel te klein. Er werd toen een tent opgezet waarin de carnavalsvereniging toen 2 jaar gebruik van heeft gemaakt. Toen werd het Kronkelhoes gebouwd, een houten gebouw bestaande uit 2 zalen waarin vanaf toen carnaval in kon worden gevierd. In vergelijking met vroeger is iedereen, ongeacht geloof & kerkelijke achtergrond welkom op carnaval. In carnavalstijd  is Kloosterburen Kronkeldörp.

Tegenwoordig is carnaval samengesteld uit de volgende avonden:

Openingsavond & prinsenbal – De prins wordt van huis opgehaald en bij het Kronkelhoes overhandigt de burgemeester van de gemeente de Marne de sleutel van Kloosterburen aan de prins. Vanaf dan is het carnavalsweekend geopend.
De zaterdagavond – Ruim 1000 mensen hossen en springen op de muziek van Orkest Sunshine in de grote zaal en in de kleine zaal gaat men ook flink los op de muziek van Dance Reaction.
Carnavalsoptocht – Ruim 7500 mensen komen genieten van de mooiste carnavalsoptocht van Groningen.
Rosenmontag – Bekende en minder bekende vertellen uiterst grappige stukjes over het afgelopen jaar. Veel cabaret dus.
Sleutel inleveren & doorzettersavond – Voor de echte die-hards. De sleutel van Kloosterburen wordt weer ingeleverd bij de burgemeester.
De carnavals optocht is eigenlijk het belangrijkste. Zo’n 30 wagens, groepen en einzelgängers trekken Kleine Huisje, Molenrij en Kloosterburen om voor nog geen anderhalf uur aan de 7500 mensen te laten zien wat zij gemaakt hebben. Er zijn ongeveer 10 grote wagens die worden gemaakt door verschillende wijken. In het diepste geheim zijn zei in boerenschuren en loodsen bezig een mooie wagen te maken. De wijken zijn als volgt verdeeld

Iedere wijk mag geld ophalen in hun wijk om de wagen te bouwen. Je mag niet buiten je wijk collecteren. De groepen en einzelgangers mogen niet collecteren, zij moeten alles zelf betalen. Bijvoorbeeld: Iemand die in wijk Molenrij woont, is niet verplicht ook mee te bouwen aan wijk Molenrij, hij mag best ergens anders meehelpen.

Het bouwen van een wagen gaat als volgt. Eerst wordt er op een vergadering bepaald wat het onderwerp gaat worden. Daarna wordt dit onderwerp verwerkt tot een bouwtekening. Dan wordt er eerst een stalen frame in elkaar gelast. Omdat frame komt kippengaas, en dat wordt weer beplakt met kranten of de zogenoemde “gele krantjes”. De boel laten drogen, verf erop en klaar is Kees.

Zo’n twee weken voor de optocht wordt de wagen gekeurd op veiligheid. Is hij niet te lang, te hoog, steekt er niets uit en meer van dergelijke controles. Op de dag van de optocht wordt de wagen naar de startplaats achter bij de dijk gereden. Daar wordt hij nogmaals gekeurd voor de optocht door een jury. De jury gaat langs het parcours staan, onopvallend en kijkt hoe de presentatie is. Na afloop is de prijsuitreiking in het Kronkelhoes.

Informatie over de Schuimhappers

Wijk de Schuimhappers is al ruim 6 jaar een begrip in het carnavalswereldje. Voor ruim 10 jaar geleden werd er begonnen met een skelter onder de naam RiJoWiAn.boerstikken Die naam kwam voort uit de eerste twee letters van de jeugdige bouwers, waarvan sommige net 10 jaar waren en geheel zonder volwassen en wagen bouwden. De namen waren Rick, Jorne, Willem en Anne-Jan. Alleen Rick is uit de groep gestapt om te verhuizen naar Wijk Kruisweg-Hornhuizen.  Er werden vele wagens gebouwd, onder andere een legerauto met de tekst “Voer geen oorlog maar eentjes”, ” Beter een gat ik je klomp, dan een klomp in je gat” en “Pietje Bell”. KlompToen was ook Jeroen Meijer nog van de partij, evenals Ferry Stiekema die toen ook al meehielp. In 2006 kregen De Schuimhappers een enorme impuls aan leden. Emiel, Luuk en Patrick kwamen er bij. Ook in 2007 kwamen er nog vele mensen bij. In 2008 werden we tiende met onze wagen over Mooi Wark, een succes in de historie van de Schuimhappers. In 2009 werd met groot succes de wagen van Baantjer afgerond. Door de verhuizing van Doeke & Ria kwam de groep in 2009 zonder schuur te zitten. Een vervangende ruimte werd gevonden bij Gerard Hegge op de Damsterweg. Daar bouwt de groep vanaf nu hun wagen. Daar tegenover stond dat er een samenvoeging moest plaatsvinden met Molenrij. Tijdens de optocht voert de wagen dan ook de naam “De Schuimhappers/Molenrij” om zo tegemoet te komen aan de wens van de wijk Molenrij.Klomp2 Besloten zijn we ook niet meer, iedereen die mee wil helpen mag langskomen.

Waistjawel

Logo’s

Huisstijl voor ons is geel met zwart en wit. Echter zijn er ook die een roze of groene tekst aanvoeren. Vastgesteld lettertype is niet aanwezig. Wij voeren als standaard de volgende logo’s aan, gemaakt door Ferry Naaijer.

schuimhapperslogo (1)